Belian Emas Cara Easy Payment Purchase (EPP) Bantu Disiplin Menyimpan

Public Gold mempunyai 3 cara belian emas, iaitu cara akaun Gold Accumulation Program, belian secara terus dan ansuran Patuh Syariah Easy Payment Purchase (EPP). Melalui pemerhatian saya kepada pengalaman pelanggan dan saya sendiri, cara EPP ini amat berkesan untuk membantu kita berdisiplin dalam menyimpan. EPP…

Bagaimana Nak Faham Spread Emas?

Spread emas adalah perkara biasa dalam jual beli emas. Ia senang faham kita panggil selisih harga beli dan jual. Semakin kecil % spread, semakin cepat dapat keuntungan. Di Public Gold, spread hanya antara 6-9%. Semakin berat gram jongkong emas, maka semakin kecil spread itu. Sila…

Perbezaan Akaun GAP Public Gold dan Akaun Emas Bank

Apa perbezaan simpan emas di akaun Gold Accumulataion Program (GAP) Public Gold dan akaun emas di bank? Soalan ini sering saya terima kerana mereka yang bertanya pernah membuat simpanan emas dalam akaun emas bank-bank yang ada perkhidmatan akaun emas. Secara umum, semua emas bagus dan…

Kahwin Percuma Dengan 50 Gram Emas

Gadis boleh kahwin percuma dengan emas 50 gram. Masa seminar bersama Ustaz Khairul Anuar Basri hari itu, beliau menyarankan para gadis yang belum berkahwin agar menyimpan emas sehingga 50 gram sebelum berkahwin. 50 gram ni boleh buat samada melalui: 1. Akaun GAP simpan sehingga 51…

Tips Nak Mudah Faham Tentang Emas

𝐓𝐢𝐩𝐬 𝐧𝐚𝐤 𝐦𝐮𝐝𝐚𝐡 𝐟𝐚𝐡𝐚𝐦 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐠 𝐞𝐦𝐚𝐬: 1. Cari guru atau dealer emas yang aktif mendidik orang ramai tentang emas. Dealer tak aktif pun tak guna. Nanti dengan kita² tertinggal gerabak. Kalau simpan emas dekat bank atau kedai emas yang tak ada dealer boleh, tapi kalian…

Sebab Itu Tun M Nak Guna Dinar Emas

Dinar dan sejarah penggunaannya cukup besar. Itu hari saya melawat UAE Heritage Village yang terletak di pinggir laut Corniche Breakwater di Abu Dhabi. Di situ ada dipamerkan kepingan dinar (emas) & dirham (perak) sebenar yang pernah digunakan sejak zaman Nabi Muhammad s.a.w. Dinar emas telah…

Simpan Emas Dapat Pergi Umrah

Kita merancang Allah yang menentukan. Panggilan haji dan Umrah ini berada dalam tangan Allah s.w.t. Kalau Dia tak jemput, kita usaha setara mana pun tak sampai juga. Tapi paling tidak kita berusaha kan. Salah seorang penyimpan emas bawah bimbingan saya buat pembelian emas 50 gram…

Tukar Masalah Kepada Peluang

Zaman ini orang tukar masalah menjadi peluang (wang). Kalau di taman dia ramai orang Kelantan tapi tak ada orang jual nasi kerabu, dia cari resepi kat google dan buat untuk memenuhi keperluan lidah orang Kelantan. Kalau kat kantin pejabat dia tak ada orang jual buah,…

Jadi Dealer Public Gold Sempena 12.12

Sempena tarikh special 12.12, Public Gold menawarkan harga istimewa menjadi pengedar rasmi Public Gold. Beli emas terus jadi dealer tau! Pakej Normal Dealer – Belian 30gram Bungamas + 0.5g Wealth Card (fix RM200) – Payment: Tunai, EPP4 atau EPP10 – Waive EPP Charge – FREE…

1 to 1 Bersama Tuan Zaidi Ismail

Alhamdulillah, pada tanggal 4 Disember 2019 jam 8.30 malam, saya berpeluang coaching 1 to 1 saya bersama jurutera forensik kewangan, Tuan Zaidi Ismail semalam. Saya mengenali beliau sejak 2 tahun lepas selepas saya diperkenalkan oleh mentor saya, En Zulkifli Shafie. Sebelum ini saya dah hadiri…