Kenapa Hilmi Ya’kub Simpan Emas?

Saya kenal emas baru saja tiga tahun. Ini pun saya rasa menyesal sangat baru kenal emas. Kalau saya kenal emas sebaik saya kenal gaji, sudah banyak saya boleh baiki kewangan dan kumpul aset.

Antara sebab saya simpan emas adalah:

1. Emas bantu masalah kobocoran duit saya. Sejak saya simpan emas, emosi belanja saya dapat dikawal. Ini keajaiban emas ciptaan Allah s.w.t. yang hanya dirasai oleh penyimpan emas yang ada ilmu. Saya tahu mana keperluan dan mana kemahuan.

2. Saya nak atasi inflasi yang terdapat pada wang fiat kita. Bila saya sedar yang harga emas kekalkan kuasa beli kita, saya tak toleh ke belakang. Simpan dan simpan emas saja tanpa pandang belakang. Tak kesah harga emas naik atau turun.

3. Saya tak boleh simpan duit. Kelakar ke? Ahh. Saya tahu ramai lagi kawan-kawan diluar sana tak boleh simpan duit. Simpan RM200, bulan depan terguna RM200. Akhirnya simpanan dia ada RM0.

Dan jangan terperanjat, data daripada Bank Negara kata 25% saja rakyat Malaysia yang ada simpanan minima RM1000. Maknanya 75% rakyat Malaysia tiada RM1000!.

Setiap orang ada sebab masing-masing kenapa simpan emas. Go for it. Jangan bertangguh lagi.

Hilmi Ya’kub
Pasir Mas, Kelantan

Author: Hilmi Ya'kub

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *