Kenapa Saya Pilih Bisnes Public Gold

Sejak tahun 2017 saya mula menjadi Dealer Public Gold, saya tak toleh ke belakang. Saya terus berlari dan menggali ilmu emas dan bisnes sebanyak mungkin. Saya sudah buat pilihan tepat untuk bangunkan bisnes pasif yang senang dan selamat. Kenapa saya kata senang dan selamat? Dealer…

Orang Kaya Sebenar Tak Tunjuk Kekayaan

Perkara menarik bila saya kenal para mentor kewangan dan jutawan senyap, mereka tak suka tonjolkan kemewahan yang mereka miliki kepada orang awam. Kalian pernah tengok pakar kewangan Azizi Ali post gambar kereta mewah dia di FB? Soalan lebih menarik lagi, kalian tahu dia pakai kereta…

Komitmen Hutang Bertambah Selepas Bekerja

Mula-mula kerja saya tiada masalah kewangan, pertengahan tahun 2011. Sama macam fresh graduate yang lain. Hutang selepas grad ada satu je iaitu pinjaman pelajaran Yayasan Kelantan (YAKIN) tapi masih belum kena bayar. Saya mula bayar selepas setahun habis belajar. Saya pergi kerja di Universiti Malaya…

Tips Mahasiswa Kaya Lepas Graduasi

Minggu lepas saya dijemput bagi sikit perkongsian kepada pelajar tahun akhir sebuah IPT. Sebagai persediaan untuk mereka keluar dari IPT dan masuk alam kerjaya. Saya faham mereka semua teruja nak cepat dapat kerja dan bergaji besar. Yelah, lepasan ijazah semuanya. Dengan pengalaman saya 6 tahun…

6 Kunci Kekayaan oleh Pak Kiai Muhidin

Alhamdulillah. Buku ini juga cukup bermanfaat untuk saya. Petunjuk Jalan Kekayaan oleh Chef Li. Antara perkongsian Chef Li dalam buku ini adalah pesanan Pak Kiai Muhidin semasa beliau pergi menuntut ilmu kekayaan dengan Pak Kiai di Indonesia. 6 Kunci kekayaan: 1. Mempunyai satu usaha mendatangkan…

Belajar Dengan Orang Tua Jutawan Senyap

Pak cik ni la yang jumpa saya semalam di booth Mood Republik bagitau dah lama cari jongkong emas dan dinar macam ni. Dia suruh saya datang rumah borak pasal emas.“Tuhan hantar kitak untuk perkenalkan kepada kamek”. Katanya tadi. Haha.Pak cik ni banyak pengalaman kewangan. Dia…

Gaji Besar Tak Semestinya Kaya

Dulu masa awal-awal dapat kerja, bila balik kampung ada kenalan yang kata: “Mi jadi pegawai, besar lah gaji deh. Duk Sarawak pulak banyak elaun”. Saya paham, gaji besar maknanya kaya la. Masa saya zaman universiti dulu, ada artikel akhbar yang jadi viral masa tu, senarai…

Inspirasi Anak Muda Celik Emas

Program JutawanEmas Leadership Training (JLT) ke-26 yang lepas ada peserta termuda, berumur 21 tahun, pelajar tahun 2 UNIMAS. Sudah ambik keputusan untuk jadi dealer mendidik orang mengenai emas. Saya tak pelik dia jadi dealer Public Gold di usia muda. Tapi saya jeles dia celik emas…

Tahun Pertama Dalam Bisnes

Pesan mentor saya, tahun pertama dalam bisnes: 1. Jangan buat komitmen baru dengan keuntungan bisnes. Macam beli kereta baru, kononnya bayar bulanan boleh cover dengan untung bisnes. 2. Bina rangkaian seramai mungkin. Rangkaian umpama akar dalam bisnes. Semakin besar rangkaian, semakin kukuh bisnes. 3. Cari…