Mohd Hilmi Ya'kub

Berkongsi Kewangan & Simpanan Emas

Cara Betul Simpan Duit

Buat simpanan duit ni bukan senang. Kalau tak kena cara, kerja berapa tahun pun, gaji berapa banyak pun, kita tak akan ada simpanan. Percayalah cakap saya.

Melainkan kau duk di pedalaman yang tak ada akses internet dan nak keluar ke bandar ambik masa 2 hari perjalanan jalan darat. Itu senang simpanan nak lekat. Sebab kau tak ada internet dan nak beli barang tepi jalan pun tak ada orang jual.

Saya kongsikan cara nak lekat simpanan ni berasaskan pengalaman saya dan kengkawan yang dah lalui.

Pertama, pastikan kita buat simpanan bermatlamat. Untuk apa simpanan kau buat tu. Contoh matlamat simpanan untuk dana kecemasan 3 – 6 bulan gaji. Atau simpanan dana modal beli rumah, simpanan pergi haji, dan dana pendidikan anak-anak. Tetapkan setiap tabung simpanan dengan matlamat begitu.

Bila dah ada matlamat, tetapkan pula berapa banyak untuk setiap dana tersebut. Kalau dana kecemasan sudah jelas kat situ, 3 – 6 bulan gaji. Kau kira lah berapa dengan gaji kau. Contoh gaji RM3,000, jadi dana kecemasan kena ada RM9,000 – RM18,000. Tetapkan berapa jumlah nak kena simpan tu.

Kedua, simpanan itu kena paksa. Jangan celang celuk ada duit buat tak ada duit tak buat simpanan. Paksa dan paksa. Dapat gaji terus tolak berapa² untuk disimpan. 10% – 30% daripada gaji paksa untuk disimpan pasti kena ada.

Ketiga, kena lupakan simpanan kita itu. Jangan duk ingat-ingat lagi dah. Kalau simpan tapi asyik semak berapa baki, ini bahaya. Dia tak akan lekat kat situ. Senang untuk menempel di shopping online. Akhirnya tak jadi simpan. Tangguh dan tangguh lagi.

Tapi benda masalah saya kongsikan di atas ini tak berlaku kepada orang yang simpan duit mereka dalam bentuk emas. Sebab emas sendiri sudah menepati ciri-ciri simpanan yang terbaik.

Ia tiada nombor RM kat situ. Hanya ada gram emas. Dan nafsu nak menyimpan emas lebih kuat berbanding duit. Orang yang beli emas mesti nak selalu tambah emas mereka. Rasa seronok datang bila emas sentiasa bertambah. Tidak kah itu tabiat yang bagus?

Mohd Hilmi Ya’kub

17 September 2019

Gual Ipoh, Kelantan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Tentang Website

Berkongsi pengetahuan tentang ilmu kewangan dan simpanan emas yang betul dan patuh syariah kepada semua golongan lapisan masyarakat.

Hubungi Saya

Name
Hilmi Ya’kub

Contact Number
+6010-9610838

Link Whatsapp
Klik Sini 

Kategori

2 CARA MUDAH BELI EMAS

 

[1] BELIAN BIASA – Beli dan terus dapat emas, bayar secara online, dan ambil emas di cawangan Public Gold terdekat. KLIK untuk daftar percuma dan order secara online, atau terus beli di cawangan Public Gold dan beritahu nama Mohd Hilmi Ya’kub, kod dealer PG00090259 sebagai INTRODUCER untuk dapatkan bimbingan daripada saya selepas belian.

[2] AKAUN EMAS GAP – Beli dan simpan dengan Public Gold secara percuma, minimum 1 gram. Kumpul sedikit demi sedikit, dan boleh keluar emas itu (untuk disimpan sendiri) pada bila-bila masa di cawangan Public Gold terdekat. KLIK untuk maklumat lanjut tentang Akaun Emas GAP.

Untuk pembelian pertama, ikut langkah di bawah:

(a) Masukkan Duit

Bank-in / online transfer / ATM transfer duit ke akaun atas nama Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di bawah berdasarkan harga per gram GAP harian di www.publicgold.com.my:

♢ 5571 3923 8048 (Maybank) (GAP)
♢ 5071 3410 4563 (Maybank)
♢ 3167 52 0833 (Public Bank)

(b) Wassap Maklumat Belian

Wassap maklumat di bawah dan attach slip bayaran ke nombor handphone Public Gold di +6017-2262916:

¤ Nama Penuh
¤ No. Kad Pengenalan
¤ No. Telefon
¤ Email
¤ Jumlah Bayaran
¤ Tarikh dan Masa Bayaran
¤ Introducer : PG00090259 Mohd Hilmi

(c) Semak GAP Statement

Tunggu Public Gold proses dalam masa 2 hari bekerja. Kalau dah terima email USERNAME, login website untuk semak GAP Statement selepas 2 HARI BEKERJA. Gunakan nombor Kad Pengenalan 12 digit sebagai PASSWORD.

Apa-apa persoalan, wassap saya +6010-9610838 (Hilmi).

Copyright © 2019 Mohd Hilmi Ya'kub