Mohd Hilmi Ya'kub

Berkongsi Kewangan & Simpanan Emas

Bila Guna Dana Kecemasan?

Pernahkah anda dengar istilah dana kecemasan?

Jika pernah anda sememangnya prihatin terhadap kewangan anda, bagi yang belum pernah dengar hari ini saya ingin berkongsi ilmu berkaitan dana kecemasan.

Dana kecemasan adalah duit tabungan anda untuk waktu kecemasan, ianya duit yang digunakan untuk perkara yang penting sahaja. Contoh perkara yang penting adalah kemalangan, ditimpa penyakit, kebakaran rumah, dibuang kerja.

Kalau nak shopping jualan murah diskaun 90% bukan waktu kecemasan, anda yang cemas terlebih.

Anda tidak akan dapat tahu bila waktu kecemasan itu berlaku melainkan ianya sudah berlaku, oleh sebab itu dana kecemasan ini perlu ada pada setiap masa. Bila waktu kecemasan anda ada ‘backup’ tanpa perlu meminjam dengan orang Iain mahupun bank.

Anda mestilah mempunyai sekurangnya 3-6 bulan gaji sebagai dana kecemasan, dana kecemasan mestilah dalam bentuk duit tunai. Duit tunai Iebih mudah diuruskan berbanding simpanan Iain, bila berlakunya kecemasan anda boleh terus gunakan duit tunai tersebut.

Sebaiknya simpan dana kecemasan ini disimpan dalam tempat yg paling susah untuk anda keluarkan, tempat yg sesuai adalah seperti Emas fizikal (dinar / goldbar) , Tabung Haji dan ASB. Bagi tabung haji dan ASB Anda perlu beratur dan isi borang sebelum dapat keluarkan duit tunai tersebut, manakala emas kita kena pergi ke mana-mana ar-rahnu yang terdekat untuk pajak emas baru boleh dptkan cash.

Jika simpan di bank seperti Maybak, CIMB etc, yang mempunyai kemudahan online dan debit kad risiko untuk duit simpanan anda bocor adalah tinggi.

Jika gaji kasar sebulan RM3,000, anda patut ada RM9,000 (3 bulan gaji) minimum sebagai dana kecemasan. Jika anda ada 6 bulan gaji (RM18,000) Iebih baik, berapa banyak dana kecemasan yg menentukan berapa lama kita akan ‘survive’ pada waktu kecemasan.

Dana kecemasan ini adalah perkara penting dan wajib bagi setiap pekerja, jika diberhentikan kerja kita tidak perlu risaukan komitmen bulanan bergantung kepada jumlah dana kecemasan yang kita ada. Jika kita ada dana kecemasan 6 bulan, kita boleh ‘survive’ selama 6 bulan sebelum dapat kerja yg baru.

Kesimpulannya, setiap diri kita wajib mempunyai dana kecemasan yang berguna pada masa depan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Tentang Website

Berkongsi pengetahuan tentang ilmu kewangan dan simpanan emas yang betul dan patuh syariah kepada semua golongan lapisan masyarakat.

Hubungi Saya

Name
Hilmi Ya’kub

Contact Number
+6010-9610838

Link Whatsapp
Klik Sini 

Kategori

2 CARA MUDAH BELI EMAS

 

[1] BELIAN BIASA – Beli dan terus dapat emas, bayar secara online, dan ambil emas di cawangan Public Gold terdekat. KLIK untuk daftar percuma dan order secara online, atau terus beli di cawangan Public Gold dan beritahu nama Mohd Hilmi Ya’kub, kod dealer PG00090259 sebagai INTRODUCER untuk dapatkan bimbingan daripada saya selepas belian.

[2] AKAUN EMAS GAP – Beli dan simpan dengan Public Gold secara percuma, minimum 1 gram. Kumpul sedikit demi sedikit, dan boleh keluar emas itu (untuk disimpan sendiri) pada bila-bila masa di cawangan Public Gold terdekat. KLIK untuk maklumat lanjut tentang Akaun Emas GAP.

Untuk pembelian pertama, ikut langkah di bawah:

(a) Masukkan Duit

Bank-in / online transfer / ATM transfer duit ke akaun atas nama Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di bawah berdasarkan harga per gram GAP harian di www.publicgold.com.my:

♢ 5571 3923 8048 (Maybank) (GAP)
♢ 5071 3410 4563 (Maybank)
♢ 3167 52 0833 (Public Bank)

(b) Wassap Maklumat Belian

Wassap maklumat di bawah dan attach slip bayaran ke nombor handphone Public Gold di +6017-2262916:

¤ Nama Penuh
¤ No. Kad Pengenalan
¤ No. Telefon
¤ Email
¤ Jumlah Bayaran
¤ Tarikh dan Masa Bayaran
¤ Introducer : PG00090259 Mohd Hilmi

(c) Semak GAP Statement

Tunggu Public Gold proses dalam masa 2 hari bekerja. Kalau dah terima email USERNAME, login website untuk semak GAP Statement selepas 2 HARI BEKERJA. Gunakan nombor Kad Pengenalan 12 digit sebagai PASSWORD.

Apa-apa persoalan, wassap saya +6010-9610838 (Hilmi).

Copyright © 2020 Mohd Hilmi Ya'kub