Mohd Hilmi Ya'kub

Berkongsi Kewangan & Simpanan Emas

Bagaimana Nak Faham Spread Emas?

Spread emas adalah perkara biasa dalam jual beli emas. Ia senang faham kita panggil selisih harga beli dan jual. Semakin kecil % spread, semakin cepat dapat keuntungan.

Di Public Gold, spread hanya antara 6-9%. Semakin berat gram jongkong emas, maka semakin kecil spread itu.

Sila rujuk gambar di bawahūüĎá

Inilah antara kelebihan goldbar atau dinar yang berketulenan 999.9 kerana spread dia kecil.

Kalau barang kemas, spread dia boleh jadi 20-30%.

Tapi jangan terkejut, saya pernah survey sebuah kedai emas, goldbar 999.9 pun spread 15%. Jika terbuka seal (sarung), ia jadi otomatik spread 30%. Itulah emas Poh Kong. Sebab itu tak semua emas bagus untuk dibeli.

Dan kena ingat, spread ini hanya dikira bila kita nak jual saja. Kalau kita beli semata-mata nak peram kat rumah, itu tak ada apa-apa spread ya.

Berita baik untuk pembeli emas Public Gold, kita tak perlu kira spread sebab dalam website www.publicgold.com.my, kita boleh monitor harga PG Buy 24 jam. Ia sudah siap-siap bagi harga selepas spread ditolak.

Bestkan. Tengok gambar kat bawah. ūüĎá

Yang saya highlight ni adalah harga PG Buy, iaitu selepas spread ditolak. Sebagai contoh, saya pernah beli emas tahun 2019 dengan harga segram RM185. Saya jual balik kepada Public Gold dengan harga PG Buy RM198. Jadi saya untung RM13 segram. Kalau saya ada 50 gram, X RM13, bukankah saya untung RM650?

Begitulah teknik kita nak faham spread. Ia bukan kekurangan, tapi kelebihan untuk sesebuah syarikat dapat bagi manfaat kepada pelanggan selamanya.

Sekian sahaja kelas kita mengenai spread pada malam ini. Semoga bermanfaat ya.

Kalau nak tanya lebih lanjut, terus wasap saya wasap.my/60109610838

Mohd Hilmi Ya’kub
7 Jan 2020
Pasir Mas

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Tentang Website

Berkongsi pengetahuan tentang ilmu kewangan dan simpanan emas yang betul dan patuh syariah kepada semua golongan lapisan masyarakat.

Hubungi Saya

Name
Hilmi Ya’kub

Contact Number
+6010-9610838

Link Whatsapp
Klik Sini 

Kategori

2 CARA MUDAH BELI EMAS

 

[1] BELIAN BIASA¬†– Beli dan terus dapat emas, bayar secara online, dan ambil emas di¬†cawangan Public Gold¬†terdekat.¬†KLIK untuk daftar percuma dan order secara online, atau terus beli di cawangan Public Gold dan beritahu nama¬†Mohd Hilmi Ya’kub, kod dealer PG00090259¬†sebagai INTRODUCER untuk dapatkan bimbingan daripada saya selepas belian.

[2] AKAUN EMAS GAP РBeli dan simpan dengan Public Gold secara percuma, minimum 1 gram. Kumpul sedikit demi sedikit, dan boleh keluar emas itu (untuk disimpan sendiri) pada bila-bila masa di cawangan Public Gold terdekat. KLIK untuk maklumat lanjut tentang Akaun Emas GAP.

Untuk pembelian pertama, ikut langkah di bawah:

(a) Masukkan Duit

Bank-in / online transfer / ATM transfer duit ke akaun atas nama Public Gold Marketing Sdn. Bhd. di bawah berdasarkan harga per gram GAP harian di www.publicgold.com.my:

‚ôĘ 5571 3923 8048 (Maybank) (GAP)
‚ôĘ 5071 3410 4563 (Maybank)
‚ôĘ 3167 52 0833 (Public Bank)

(b) Wassap Maklumat Belian

Wassap maklumat di bawah dan attach slip bayaran ke nombor handphone Public Gold di +6017-2262916:

¤ Nama Penuh
¤ No. Kad Pengenalan
¤ No. Telefon
¤ Email
¤ Jumlah Bayaran
¤ Tarikh dan Masa Bayaran
¤ Introducer : PG00090259 Mohd Hilmi

(c) Semak GAP Statement

Tunggu Public Gold proses dalam masa 2 hari bekerja. Kalau dah terima email USERNAME, login website untuk semak GAP Statement selepas 2 HARI BEKERJA. Gunakan nombor Kad Pengenalan 12 digit sebagai PASSWORD.

Apa-apa persoalan, wassap saya +6010-9610838 (Hilmi).

Copyright © 2020 Mohd Hilmi Ya'kub