Bagaimana Nak Faham Spread Emas?

Spread emas adalah perkara biasa dalam jual beli emas. Ia senang faham kita panggil selisih harga beli dan jual. Semakin kecil % spread, semakin cepat dapat keuntungan.

Di Public Gold, spread hanya antara 6-9%. Semakin berat gram jongkong emas, maka semakin kecil spread itu.

Sila rujuk gambar di bawahūüĎá

Inilah antara kelebihan goldbar atau dinar yang berketulenan 999.9 kerana spread dia kecil.

Kalau barang kemas, spread dia boleh jadi 20-30%.

Tapi jangan terkejut, saya pernah survey sebuah kedai emas, goldbar 999.9 pun spread 15%. Jika terbuka seal (sarung), ia jadi otomatik spread 30%. Itulah emas Poh Kong. Sebab itu tak semua emas bagus untuk dibeli.

Dan kena ingat, spread ini hanya dikira bila kita nak jual saja. Kalau kita beli semata-mata nak peram kat rumah, itu tak ada apa-apa spread ya.

Berita baik untuk pembeli emas Public Gold, kita tak perlu kira spread sebab dalam website www.publicgold.com.my, kita boleh monitor harga PG Buy 24 jam. Ia sudah siap-siap bagi harga selepas spread ditolak.

Bestkan. Tengok gambar kat bawah. ūüĎá

Yang saya highlight ni adalah harga PG Buy, iaitu selepas spread ditolak. Sebagai contoh, saya pernah beli emas tahun 2019 dengan harga segram RM185. Saya jual balik kepada Public Gold dengan harga PG Buy RM198. Jadi saya untung RM13 segram. Kalau saya ada 50 gram, X RM13, bukankah saya untung RM650?

Begitulah teknik kita nak faham spread. Ia bukan kekurangan, tapi kelebihan untuk sesebuah syarikat dapat bagi manfaat kepada pelanggan selamanya.

Sekian sahaja kelas kita mengenai spread pada malam ini. Semoga bermanfaat ya.

Kalau nak tanya lebih lanjut, terus wasap saya wasap.my/60109610838

Mohd Hilmi Ya’kub
7 Jan 2020
Pasir Mas

Author: Hilmi Ya'kub

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *